Background Image

Kamenac

Home  /  Kamenac

header

MRAZ SYSTEM E®

Fizičko odstranjivanje vodenog kamenca bez hemikalija

Ovaj materijal je rezultat 20 godina iskustva i razvojnog rada.

Osnovne informacije

Kada voda prolazi kroz različite slojeve zemjine kore, obogaćuje se sa različitim mineralima koji utiču na sastav vode. Ako voda ne dobije potrebni tretman može prouzrokovati kvarove na sistemu centralnog grejanja, bojlera, cevovoda, klime, slavina itd. Rastvorene soli koje se nalaze u vodi se u obliku mikrokristala (vodeni kamenac) izdvajaju u sistemima i uređajima. Oni prouzrokuju umanjenje protoka i toplotne snage (toplotne efikasnosti).

U vodi u zavisnosti od tvrdoće ima određene količine kreča. Ovo se u industrijskim mašinama i uređajima u domaćinstvu taloži u obliku vodenog kamenca na površinu i grejače. Štetni slojevi kamenca umanjuju performance i omogućavaju stvaranje rđe, razmnožavanje bakterija, što dovodi do kvara kvalitete vode odnosno uređaja.

Voda ima određenu apsorpcionu sposobnost prema  rastvorima koji se razlažu u vodi. Ako je u vodi visok procenat rastvorene soli, minerala i kreča, onda na primer u manjoj meri može da primi kuhinjsku so i deterdžent. Zato se u vodu sa visokom količinom kreča treba dodati veća količina praška za veš, deterdženta za suđe, omekšivača,itd. Trajno korišćenje ovih sredstava utiče na našu okolinu i ugrožava je.

Talozi od vodenog kamenca se stalno debljaju u vodovodnom sistemu, sanitarnim uređajima, klima uređajima, grejalicama, bojlerima, vodenim pumpama. Na ovaj način se smanjuje poprečni presek vodova, umanjuje se kapacitet uređaja i uzrokuje veću potrošnju energije.

 

Talog vodenog kamenca od 3mm prouzrokuje upotrebu dodate energije za25%.

 

Talog vodenog kamenca i korozija prouzrokuje to da se vremenom mora promeniti ceo vod i sistem.

 

Profesor dr. Klaus KRONENBERG, jedan od najznačajnijih ličnosti ove oblasti, je rekao:

„Nešto se dešava sa vodom koja je izložena fizičkom uticaju, bilo da je to naglo kretanje jedne centrifuge, uticaj izloženosti razpršivanjem vazduha, ili čak pojava koja je prisutna kod vodopada. Uistinu, voda se drugačije ponaša, nakon prolaska kroz električno ili magnetno polje, nego pre uticaja.”

Šta je to fizički tretman vode?

Prema profesoru Kronenberg, fizički tretman vode je takav fizički postupak kojima se deluje na vodu i nakon toga tako tretirana voda, odnosno rastvori u njemu, više ne mugu da stvore nikakve čvrste taloge – to se postiže bez uticaja dodatih hemikalija.

Da bi vratili prvobitne karakteristike uređaja, odnosno održali prvobitne performanse, trebamo da koristimo odgovarajući tretman vode podobnim uređajima i materijalima.

OVO SE TRENUTNO POSTIŽE HEMIJSKIM PUTEM!

 

Naše rešenje je absolutno ekološko bez upotrebe hemikalija!!!

Zaštita životne sredine!

Korišćenjem fizičkog tretmana vode možemo smanjiti korišćenje hemikalija:

 • 30-50 % smanjenje korišćenja sredstava za čišćenje.
 • 100% nepotrebno korišćenje sredstava protiv vodenog kamenca.
 • 100% zamena kiseline za odstranjivanje vodenog kamenca.
 • 30-50 % smanjenje korišćenja hemikalija kod proizvodnje meke vode za kotlove i industriju.
 • 30-50 % smanjenje korišćenja hemikalija kod termalnih voda (kupališta, grejnih sistema, bazena i banja).

 

Ušteda!

Korišćenjem ovog sistema se kod domaćinstva znatno umanjuje (oko 30-50%) potrošnja hemikalija (prašak, omekšivač, dodaci za podsticaj pranje), a u industriji se više ne treba koristiti hemikalija. Ovo u svim oblastima prouzrokuje znatnu uštedu a i štiti okolinu.

 

Ekonomičnost!

Izostavljanjem hemijskih materija ostvarujemo znatnu uštedu, a pored toga postižemo i produžavanje životnog veka onih uređaje gde smo ugradili MRAZ modul. Odstranjenje vodenog kamenca doprinosi značajnoj uštedi energije.

Naše rešenje preporučujemo za upotrebu kod komunalnih uređaja isto tako kao i kod uređaja industrijskih razmera!

Kod najviše čuvanih kućnih aparata i industrijskih uređaja koristimo rastvarače vodenog kamenca, kiseline, soli za čišćenje da bi se rešili taloženja vodenog kamenca. Na ovaj način u velikoj meri optećujemo i zagađujemo našu okolinu.

Za rešavanje ovog problema služi porodica proizvoda MRAZ, čijom upotrebom više ne treba da koristimo razne hemikalije.

Funkcionisanje: 

Rad uređaja MRAZ  ima tri osobine rada:

 • zaustavlja izdvajanje gvožđa, sprečava koroziju (pojavu rđe), skida rđu.
 • sprečava izdvajanje vodenog kamenca, njegovo taloženje, čak i u ekstremnim slučajevima.
 • postojeći vodeni kamenac kontinualno olabavljuje, rastvara, i na kraju odstranjuje sa površine.

 

 

Ukoliko voda prođe kroz cevi, na koji smo namotali antenu MRAZ uređaja, pomoću indukovanog magnetnog polja šaljemo niz impulsa prema vodi, i nastaje kristalno-jezgro  u vodi (Kalcium-karbonat). Ova kristalna-jezgra, koja su nastala posle tretmana u vodi, imaju drugačije fizičke osobine od onih koji nisu podlegli tretmanu. Sitni su, oblik im je pljosnat kao kovana novčanica, i ne mogu se vezati međusobno. Rezultat toga je da neće nastati vodeni -kamenac. U normalnoj situaciji u vodi je prisutna velika količina rastvorenog kreča, koji se poljavljuje, odnosno taloži na zidovima rezervoara ili na drugim površinama. To korisnicima prouzrokuje velike probleme i troškove.

Korišćenjem naših  MRAZ proizvoda, taloženi vodeni kamenac se rastvara, i u obliku sitnih kristala (Aragonit-kristali) se odstranjuje,pomoću vode se lako ispira i ne taloži se na površinu rezervoara, cevi ili na metalne površine.

Voda prolazi kroz fizičke promene (smanjivanje kohezije). Voda sa labavijom strukturom se raspolaže većom mogućnošću rastvaranja i ima veću sposobnost čišćenja. Kamenac se može odstraniti bez hemikalija.
Uticajem modula, rđa na površinama počinje da omekša, olabavi i odstranjuje se sa vodom. Nakon nekog vremena površina postaje potpuno čista. Na zidovima cevovoda i cisterni se stvara tanki sloj sivkaste boje, ovo sprečava difuziju kiseonika koja se nalazi u vodi, odnosno više neće biti rđe. Bakterije gvožđa se neće više taložiti!

 

Uticaj na gvožđe 

Uticajem kiseonika koja se nalazi u vodi dolazi do stvaranja rđe na površini cevovoda, cisterne. Formirani čvorovi rđe su odlična mesta za taloženje bakterija gvožđa. A još i vada nakon nekog vremena ostavlja žuti trag iza sebe.

Gvožđe koje se rastvorilo u vodi nakon tretmana, ne može da se taloži, neće više biti žutih tragova na zidovima bazena, kupatila, itd. Ako se slučajno pojavi lako se odstranjuje jakim mlazom vode.

 

Kriterijumi za određivanje odgovarajućeg tipa uređaja:

Zavisno od potrebe koristimo uređaje različite snage. Izabrani uređaj uvek zavisi od maximalne količine vode koja prolazi  kroz cevi datog preseka i od preseka cevi. Količinu vode određujemo u m3/sat.

U cevovodima pijaće vode se koristi maksimalni prečnik od 1″, tu preporučujemo uređaj za tretman vode od 1m3/sat.

Kod industrijske primene se koriste uređaji većeg kapaciteta.

 • Uređaj vrši tretman vode pomoću magnetnog polja koju stvaraju promenljive radio-frekvence.
 • Ovaj model se može ugraditi u vodovodnu inatalaciju maximalnog prečnika od 20”, bez obzira na materijal cevi.
 • Trebamo da vodimo računa o količini protoka: 1, 2, 3, 6, 12, 24, 36, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 500 m3/h.
 • Za rad uređaja je potrebna struja 230V / 50Hz sa mreže, adaptera ili akumulatora.

 

Rezultati nakon fizikalnog tretmana vode:

 • Nestaje vodeni kamenac.
 • Nepotrebno je održavanje zbog vodenog-kamenca.
 • Kod izmenjivača toplote povećava se efikasnost.
 • Produžava se vek trajanja uređaja i cevi.
 • Nestaje korozija.
 • Nestaju osnovni uslovi za stvaranje različitih infekcija.